Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Aluat dospit foietat cu unt(fără ouă) pentru cornuri, melcișori, spirale.

Aluat dospit foietat cu unt (fără ouă) pentru cornuri, melcișori, spirale. Rețeta simplă de aluat foietaj cu drojdie pentru produse de patiserie dulci și sărate. Cum se face un aluat simplu foietat? Rețete de patiserie dulce sau sărată.

Ingrediente – savoriurbane.com
750 g făină albă tip 000
25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
450 ml apă călduță
50 g zahăr (respectiv 10 g zahăr pentru varianta sărată)
100 ml ulei
cca. 7 g sare (respectiv 10 g sare la variantă sărată)
coajă rasă de la o lămâie (nu se pune la varianta sărată)
2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie (nu se pune la varianta sărată)
Pentru împachetări:
200 g unt moale (min. 80% grasime), la temperatura camerei
100 g făină

Mod de preparare:
Am pus ingredientele pentru baza de aluat direct în castronul robotului. Repet: dacă faceți varianta sărată atunci puneți doar 10 g zahăr, eliminați complet vanilia și coaja rasă de lămâie și puneți 10 g sare (în loc de 7 g).

Le-am frământat cu cârligul special pentru aluat timp de 5-7 minute. Am obținut un aluat moale pe care l-am adunat în centrul castronului dându-i o formă de bilă.Am acoperit castronul cu folie alimentară de plastic și am lăsat aluatul la dospit până și-a dublat volumul. Timpul variază în funcție de temperatura ambientală.

Am scos untul de la frigider cu câteva ore înainte. Într-un alt castron am mixat untul moale cu făina până am obținut o cremă.Am înfăinat lejer blatul de lucru și am răsturnat aluatul dospit pe el. L-am întins cu sucitoarea până am obținut o foaie de aluat cu grosime de cca. 0,5 cm.Am împărțit în 3 crema de unt cu făină. Am uns foaia de aluat cu 1/3 din ea.Am pliat aluatul aducând treimile laterale peste cea din mijloc.

Apoi am adus treimile de sus și jos peste cea din mijloc. Am obținut un pachet de aluat dospit foietat pe care l-am acoperit cu un ștergar curat și l-am lăsat 5-7 minute la odihnit pe masa de lucru. Rețeaua de gluten are nevoie de relaxare.Am întins din nou aluatul sub formă de foaie, l-am uns cu următoarea treime de cremă de unt.L-am împachetat similar și l-am lăsat 10-15 minute la relaxat (acoperit cu ștergar). Aluatul este tot mai tensionat și are nevoie de mai mult timp de odihnă.

Am repetat pașii de mai sus: am întins foaia, am uns-o cu ultima treime de unt cu făină și am împachetat-o.Acesta este pachetul final de aluat dospit foietat care trebuie lăsat cca. 15-20 min la odihnit înainte de a fi folosit (acoperit cu ștergar).

Acest aluat se poate folosi la melcișori cu cacao, la cornulețe, pachețele cu brânza, brânzoici sau alte deserturi.
Sursa: savoriurbane.com

loading...