Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Cineva a explicat perfect ce înseamnă depresia. Merită să citești.

Artistul Polina Palita explică cum să îți dai seama că o persoană are probleme psihologice:

”Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară. De atunci am decis să pledez pentru drepturile persoanelor cu dereglări de ordin psihic, întrucât mulți dintre ei sunt discriminați.Știu cât de dificil este să trăiești cu o astfel de boală, mai ales când nimeni nu te ia în serios. Multe persoane nici nu au dreptul să își exprime viziunile și opiniile. Ceea ce pot să fac eu este să informez populația ca persoanele cu tulburări psihologice nu trebuie să mai fie stigmatizați.”

Pentru început este important de știut că tulburările psihice pot provoca o stare de oboseală și extenuare. Dacă ai un prieten sau un cunoscut într-o astfel de situație, ai observat că de multe ori el se simte istovit.

”Când prietenii mă întreabă cum mă simt, cel mai des răspund că sunt bine, doar că sunt sleită de puteri. Eu nu mă plâng când spun asta, doar constat acest fapt.”

La persoanele cu tulburări psihice, creierul funcționează altfel. El procesează informația într-un alt regim, de aceea lor le este mut mai dificil să se relaxeze sau să adoarmă. În mod normal, unei persoane îi sunt suficiente 7 minute ca să adoarmă. Însă persoanelor cu tulburări psihice le-ar fi imposibil acest lucru. Ele au nevoie de o oră ca să se relaxeze îndeajuns.

Aceste persoane nu au un somn liniștit Dacă au noroc, se pot trezi mai puțin obosiți decât în ziua precedentă. Ei sunt ca o baterie stricată, care niciodată nu poate fi încărcată până la capăt.

Ele au nevoie să depună foarte mult efort pentru a se concentra.Ei duc o luptă în propria minte. Duc o bătălie cu propriile temeri și frici. Zilnic, ei aud un glas care le spune că nu sunt destul de buni, destul de puternici, că nimeni nu îi iubește.

Ei suferă din cauza unor frici iraționale, care nu le permite să trăiască cu adevărat. De parcă o persoană cu fobie de înălțime ar fi nevoită să locuiască pe un pod subțire, deasupra unui abis.

Acestor persoane le este dificil să își exprime emoțiile, pentru că nu știu cum să o facă. De parcă i-ai spune unui om lipsit de talent artistic să facă în 5 minute o sculptură.

Persoanele cu tulburări psihice nu înțeleg semnificația gesturilor și a mimicii. Ele luptă cu sine pentru a face diferența dintre real și ireal.

Când cineva cu o boală invizibilă îți va spune ca a obosit, să nu îl tratezi cu indiferență. El are nevoie ca cineva să îl îmbrățișeze și să să îi spună că totul va fi bine.

Imaginează-ți în ce teamă contantă trăiesc aceste persoane. Fii mai înțelegător cu ele.
Sursa: interesnovsem.info

loading...