Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Țelina redă tinerețea organismului.

Țelina este cunoscută ca un aliment vindecător încă din antichitate. Hipocrate și Pliniu cel Bătrân o recomandau în diferite afecțiuni. În scop terapeutic, de la țelină se folosește atât rădăcina, cât și frunzele și semințele.

Spre deosebire de alte legume rădăcinoase, țelina este săracă în proteine dar bogată în minerale, vitamine și acizi organici. Conține apă în proporție de 83%, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, mangan, cupru și iod, și câteva vitamine din complexul B.Datorită efectelor remineralizante și a acțiunii sale stimulatoare asupra glandelor suprarenale, numeroși nutriționiști și fitoterapeuți recomandă țelina ca tonic general.

Țelina este diuretică și depurativă – favorizează eliminarea excesului de apă din țesuturi. Este utilă în curele de slăbire, reumatism și gută. Este apreciată de asemenea ca un bun adjuvant în diabet, datorită efectelor sale hipoglicemiante. Țelina protejează vasele de sânge, dezinfectează căile respiratorii, ajută la drenarea ficatului și a plămânilor și la reglarea greutății corporale.

Indicații terapeutice:
– astenie
– nervozitate
– surmenaj
– convalescență
– lipsă de minerale
– tulburări hormonale
– afecțiuni ale plămânilor
– boli de ficat grave
– obezitate
– diabet zaharat
– reumatism

Moduri de consum:
Țelina se poate consuma în salate de crudități (înainte de masă) sau fiartă, sau sub formă de suc (pentru pierderea în greutate, reumatism, gută, tuse, catar bronșic).

Sucul de țelină se obține din rădăcini și din frunze (150 g pe zi) și combină de regulă cu suc de morcov sau/și suc de lămâie. Se pot face cure de 15-20 de zile. Din țelină se poate prepara un vin tonic general, cu un parfum îmbietor, deosebit de eficient împotriva stărilor de oboseală accentuată și stres. Se toacă mărunt o rădăcină de țelină și se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă 1 litru de vin alb și 100 g de miere de albine. Se lasă la macerat 48 de ore. Se administrează câte 1 păhărel, de 2-3 ori pe zi. Păhărelul poate să aibă 30-50 ml.
Sursa: lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/92966/telina-reda-o-noua-tinerete-prof-ovidiu-bojor

loading...