Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Beneficiile ceaiului de musetel, un dar de la natura.

Ceai de musetel probabil primul ceai pe care cu toti l-am băut când eram copii. Mușetelul este una din cele mai populare plante medicinale. Mușețelul este una dintre cele mai vechi, utilizate pe scară largă și bine documentate plante medicinale din lume și a fost recomandat pentru o varietate de afecțiuni.

Ceaiul de mușețel este o varietate foarte populară de ceai care este plin de antioxidanți. Cele mai importante avantaje pentru sănătate ale ceaiului de mușețel includ abilitatea de a regla somnul, de a ajuta digestia, de a stimula imunitatea, de a proteja pielea, a scădea nivelul de stres și de a calma crampele menstruale. Datorită naturii sale antiinflamatorii, ajută, de asemenea, la diminuarea diareei și balonării.

Iată care sunt pașii corecți pentru a prepara ceai de mușetel:
Pasul 1. Puneți apa la fiert. E de preferat apa să fie cât mai pură dar puteți folosi si apă de la chiuvetă.
Pasul 2. Când apa fierbe opriți focul și puneți puțină apă – 10% din cantitate într-un al recipient
Pasul 3. Adăugați în recipientul cu apă puțină 2-3 lingurițe de flori de mușețel uscate. În funcție de cât de concentrat doriți să fie ceaiul puteți să adăugați până la 4-5 lingurite de flori uscate la 500 ml de apă.
Pasul 4. După circa 1 min adaugați restul de apă peste florile de mușețel și apa pusă anterior. Apa trebuie sa aibă 90-95 de grade.
Pasul 5. Lăsați 5 minute recipientul cu ceai de mușetel acoperit după care il puteți strecura în alt vas.

Câteva sfaturi:
Nu fierbeți florile de mușețel.
Nu lăsați ceaiul cu flori de mușetel în el după cele 5 min.
Folosiți flori uscate și nu plicuri.

Beneficiile ceaiului de mușețel.
1.Ceaiul de musetel are proprietăți anti-inflamatorii.
Florile de mușețel conțin 1-2% uleiuri volatile incluzând alfa-bisabolol, și matricină (de obicei convertite în flavonoide care posedă proprietăți antiinflamatorii și antiflogistice(care combate procesele inflamatorii). (surse:1, 2 ,3)

Un studiu efectuat pe voluntari umani a demonstrat că flavonoidele de mușețel și uleiurile esențiale pătrund sub suprafața pielii în straturile mai profunde. Acest studiu arată că beneficiile uleiurilor esentiale de musetel dar și ale ceaiului de musetel folosit extern local sunt evidente. Aplicarea de ceai de musetel local poate trata inflamatiile pielii în profunzime.

2.Efecte benefice pentru banala răceală.
Banala răceala (nazofaringita acută virală) este cea mai frecventă boală umană. Este o boală infecțioasă virală a sistemului respirator superior.Răceala obișnuită nu este în pericol pentru viață, deși complicațiile sale (cum ar fi pneumonia) pot duce la moarte, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător. Studiile indică faptul că inhalarea aburului cu extract de mușețel a fost utilă în simptomele frecvente ale răcelii.(sursa)

Cu toate acestea este nevoie de studii cline mai amănunțite și de lungă durată pentru a înțelege pe deplin mecanismele prin care musetelul ajută în combaterea răcelii.

3.Ceai de mușetel pentru colici și diaree.
Un extract de pectină-mușețel de mere poate ajuta la scurtarea cursului diareei la copii, precum și la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiunea. pectina este o polizaharidă ce se găsește în mere dar șiîn alte plante , fructe sau legume.

Două studii clinice au evaluat eficacitatea mușețelului pentru tratamentul colicilor la copii. Ceaiul de mușețel a fost combinat cu alte ierburi (mușețel german, vervă, licorice, fenicul, balsam de mentă ) pentru administrare. Într-un studiu realizat pe 68 de sugari pe termen lung care au avut colici (2 – 8 săptămâni) au primit fie ceai din plante, fie placebo . Fiecare copil a primit tratament cu fiecare colic, până la 150 ml / doză, nu mai mult de trei ori pe zi După 7 zile de tratament, părinții au raportat că ceaiul a eliminat colicile la 57% dintre sugari, în timp ce placebo a fost de ajutor doar în 26%. (sursa)

Un alt studiu a examinat efectele unui extract de mușețel și al preparatului de pectină de mere la 79 de copii (vârsta între 0,5 și 5,5 ani) cu diaree acută, necomplicată, care au primit fie prepararea de mușețel / pectină , sau un placebo pentru 3 zile. Diareea s-a încheiat mai devreme la copiii tratați cu mușețel și pectină (85%) decât în grupul placebo (58%).( sursa)

Aceste rezultate oferă dovezi că mușețelul poate fi utilizat în siguranță și cu efecte benefice pentru a trata afecțiunile colicilor la sugari.

4.Ceai de musetel pentru probele gastrointestinale.
Ceaiul de mușețel este utilizat în mod tradițional pentru numeroase afecțiuni gastro-intestinale, incluzând afecțiuni digestive, „spasme” sau colici, stomac deranjat, flatulență (gaze), ulcere și iritații gastrointestinale.Mușețelul este util în special pentru a delimina gazele, pentru a calma stomacul și pentru a relaxa mușchii care mișcă alimentele prin intestine. Iar ce-a mai eficientă formă de administrare este ceai de musetel.

5.Probleme de somn.
Deși studiile clinice nu sunt foartemulte în această direcție, zece pacienți cardiaci au căzut imediat într-un somn profund, care a durat 90 de minute după consumul de ceai de mușețel.

6.Hemoroizi.
Studiile sugerează că unguentul de mușețel poate ajuta în cazul hemoroizilor. Tincturile și ceaiurile de mușețel pot fi de asemenea utilizate într-un format de baie de șezut. Spălaturile cu ceai de mușețel pot reduce inflamația asociată cu hemoroizii.

7.Ameliorează hiperglicemia și complicațiile diabetice.
Studiile sugerează că mușețelul ameliorează hiperglicemia și complicațiile diabetice prin suprimarea nivelului de zahăr din sânge, creșterea stocării glicogenului hepatic și inhibarea sorbitolului în eritrocitele umane. Activitatea farmacologică a ceaiuluide mușețel s-a dovedit a fi independentă de secreția de insulină, iar studiile relevă în continuare efectul său protector asupra celulelor beta pancreatice în diminuarea stresului oxidativ legat de hiperglicemie.

loading...