Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Somnul curăță literalmente creierul – potrivit unor noi cercetări.

Somnul curăță orice deșeuri toxice care se acumulează în creier în timpul zilei.Nu trebuie să fii profesor pentru a înțelege cât de important este un somn adecvat. La urma urmei, orice persoană care, dintr-un anumit motiv, nu a dormit o noapte și apoi a trebuit să reziste toată ziua, va spune despre asta!

Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să studieze somnul și să descopere din ce în ce mai multe adăugări la lunga listă de motive pentru care somnul bun este important. Există din ce în ce mai multe: de la consolidarea noilor cunoștințe la scăderea amintirilor dureroase și prevenirea conflictelor cu un partener (imaginați-vă, acesta este deja un fapt științific dovedit).

Laura Lewis a descoperit că, în timpul „somnului cu unde lente”, valurile mari și nepripite de lichid cefalorahidian „se spală pe creier”. Iar citirile electroencefalogramei au ajutat să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru. Faptul este că în timpul unui astfel de somn, neuronii încep să pornească și să se oprească sincron. Și din moment ce toți neuronii nu mai funcționează de ceva timp, nu mai au nevoie de mult oxigen. Aceasta înseamnă că mai puțin sânge va curge în creier. În același timp, un grup de oameni de știință a înregistrat că în timpul „odihnei” neutronilor, lichidul cefalorahidian pătrunde în creier, umplând spațiul rămas.

Pe scurt, dacă pui deoparte termeni științifici complicați, somnul îți permite creierului să „facă o baie”. Astfel, toate toxinele care se acumulează acolo în timpul zilei sunt eliminate.

Vești bune pentru persoanele cu Alzheimer, vești proaste pentru cei care nu dorm suficient.

Descoperirea este o veste minunată pentru pacienții cu Alzheimer, deoarece poate deschide calea către noi terapii care vizează „creșterea cantității de lichid cefalorahidian care curge în creier. Este posibil ca, dacă găsim o modalitate de a scăpa de toate „gunoiul” din creier, acesta va deveni o adevărată descoperire în știință – nu mai puțin importantă decât invenția medicamentelor pentru boala Alzheimer.
Constatările acestui studiu nu sunt doar foarte valoroase în ceea ce privește tratarea persoanelor cu Alzheimer și alte tulburări mentale care pot fi cauzate de acumularea de toxine în creier. Sunt foarte importante pentru absolut toți oamenii care … dorm. Adică pentru fiecare dintre noi.

Oamenii trebuie să doarmă suficient pentru a-și menține creierul sănătos. Pur și simplu nu există altă cale de ieșire. Așa funcționează.

Așadar, data viitoare când decideți să urmăriți un alt episod din serialul dvs. TV preferat la 1 dimineața sau decideți să petreceți jumătate din noapte la serviciu, amintiți-vă acest studiu. Imaginați-vă cât de mult „gunoi” s-a acumulat în creier în timpul zilei. Chiar vrei să rămână acolo? Serialele și emisiunile TV nu pleacă nicăieri. Poți face orice vrei a doua zi. Și ai un singur creier. Deci stinge luminile și dormi!
Sursa: cluber.com.ua

loading...