Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Actorul și regizorul de filme Codin Maticiuc, eroul spitalelor din România. Renovează secții de pediatrie în locul statului și face campanii unice

Povestea mea cu spitalul Fundeni a început de Crăciun. Cu moșul alături și cu cei de la Ofera in dar: UN Zambet. Atunci am cunoscut-o pe fata de la 702. Pentru ca anul acesta nu am ajuns decât de Mos Nicolae va pun aici descrierea acelei zile din decembrie 2016, a scris Codin Maticiuc pe pagina sa de socializare.

Renovarea de la Fundeni a fost promisă unei fetiţe internate aici, la camera 702, în decembrie 2016. Copilul se numea Lăcrămioara şi suferea de cancer în stadiu terminal. Iar suferinţa asta, greu de justificat sub cer, o înţeleg doar sfinţii şi poate nici ei pe deplin şi fără să murmure. Trebuie s-o legi de ceva cunoscut, de un martiriu familiar. Pe braţul stâng al lui Maticiuc, s-au găsit apoi vreo doi centimetri pătraţi de piele liberă, pe care au fost tatuate cuvintele: fata de la 702, cu haştag. Pentru că asta face Maticiuc.

Tatuajul în memoria Lăcrămioarei a fost urmat de o strângere de fonduri pentru renovarea etajului 7 de la Fundeni. “Au donat mulţi oameni sume mici. M-am temut că o să se întâmple ca la Cuminţenia Pământului, adică n-o să se adune destui bani şi va trebui să-i dau înapoi şi n-o să pot, că sunt prea mulţi donatori”, explică Maticiuc.

Recent, acesta a reușit să obțină un număr de SMS pentru inițiativa #spitalepublicedinbaniprivati.

„Nu e scump, mega ofertă: cu un SMS cu textul „FACEM” la 8845 donați doi euro lunar pentru renovarea spitalelor de stat. Câte? Cât mai multe, pe toate dacă e cu putință. Cât voi trăi eu sau cât vor fi spitale de renovat.
Acum renovam secția de hematologie pediatrica de la Fundeni. Urmează secția de nefrologie pediatrica și o secție de hematologie adulți. Asta la Fundeni. Am înțeles că sunt probleme la Craiova, am VĂZUT că sunt probleme mari la Reșița. Voi merge acolo în 2021 să văd cu ochii mei. O altă condiție suspensiva este ca managementul sa își dorească cu adevărat. Știu, sună ciudat. Cum adică să nu-și dorească? Uite, așa bine, o sa va povestesc pe larg cândva.
Am să continui pe deoparte să renovez spitale și pe de alta voi monitoriza ce face guvernul și ministrul sănătății în acest sens. Oricare ar fi aceia. Nu ma interesează cine deține puterea, ma interesează ce face cu ea.
Nu pot face nimic din toate astea fără voi. Nu sunt decât un instrument al vostru”, a scris Maticiuc pe pagina sa de socializare.

Cei care doriți puteți dona direct la:Fundatia Filantropica Metropolis sau
2 euro pe lună prin sms la 8845 cu textul „FACEM”.
Ei n-au făcut. Ce ziceți, FACEM noi?

loading...