Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Wawlist

Câinele este imaginea noastră: nu există căței problematici, există stăpâni cu probleme.

Ideea că câinii arată ca stăpânii lor are într-adevăr un anumit merit: cercetările au arătat că oamenii tind să aleagă pui care împărtășesc caracteristicile lor fizice, în moduri atât evidente, cât și subtile. Oamenii supraponderali sunt mai predispuși să aibă câini mai plini, de exemplu, dar chiar și ceva la fel de mic ca forma ochilor poate fi un factor. Cu alte cuvinte, suntem atrași de animalele de companie care ne amintesc de noi înșine.

Și noi cercetări arată că aspectul nu este singurul lucru pe care îl împărtășim cu prietenii noștri canini. Cercetătorii în comportamentul animalelor (și proprietarii de animale de companie, de altfel) știu de multă vreme că câinii ridică ceea ce punem jos – pot simți când lucrurile din casa lor sunt tensionate sau când oamenii lor sunt nefericiți. Însă, potrivit unui studiu publicat recent în revista PLOS și evidențiat de BBC, sensibilitatea înseamnă că câinii iau adesea și elemente ale personalității noastre.

Autorii au recrutat 132 de câini și proprietarii lor, monitorizând stresul fiecărui membru al perechii folosind atât teste comportamentale (observând modul în care au reacționat la amenințările percepute în laborator), cât și markeri fizici (cum ar fi ritmul cardiac și probele de salivă pentru a detecta hormonul stresului cortizol ). Fiecare dintre voluntarii umani a completat, de asemenea, un sondaj pentru a-și măsura nivelurile celor cinci trăsături de personalitate – agreabilitate, nevrotism, extraversiune, conștiinciozitate și deschidere – și a completat un chestionar similar cu privire la personalitățile animalelor lor de companie.

Rezultatele: Cu cât proprietarul este mai anxios și mai nevrotic, cercetătorii au descoperit, cu atât este mai probabil ca câinele să împărtășească aceleași trăsături. Pe de altă parte, câinii chiller aveau mai multe șanse să aparțină unor proprietari mai relaxați.

„Proprietarii și câinii sunt diade sociale [un grup de două persoane] și se influențează reciproc asupra stresului”, a declarat pentru BBC autorul principal Iris Schoberl, cercetător în comportamentul animalelor de la Universitatea din Viena.Nu există căței problematici, există stăpâni cu probleme. Câinele simte tot. Autorii studiului au susținut că jumătatea umană a perechii a fost probabil mai influentă decât câinele. Cu alte cuvinte, este mai probabil să transmitem propriile noastre trăsături câinilor noștri decât să le adoptăm pe ale lor. Ceva la care să vă gândiți când vă antrenați câinele sau pur și simplu încercați să le ușurați nervii: cel mai bun mod de a avea un animal de companie calm, fericit poate fi să dați exemplu.

loading...